Jak vyčistit vosk?
Když vyvářím vosk za použití klasického vařáku postaveného na Petry, nelze postupovat jinak, než klasickým způsobem. Po navaření asi 8 – 10 kg vosku do nerezové nádoby pak již může nastoupit jistý způsob dalšího zpracování.
Když je v již zmíněné nerezové nádobě oněch 8 – 10 kg vosku, je dobré využívat toto, že je vosk z větší části tekutý a dořešit jeho vyčištění. Nerezová nádoba proto putuje na již zmíněné Petry, aby došlo k jeho úplnému rozehřátí. Nestačí ale vosk jenom rozehřát, je zapotřebí jej „tepelně opracovat“. Ono tepelné opracování spočívá v tom, že si vezmeme kožené rukavice (nejlépe svářečské) a připravíme si hrnek se studenou vodou.
Nyní mírné topíme, až je veškerý vosk v nádobě tekutý. To ale nestačí. Za stálého mírného míchání se na rozehřátém vosku začne tvořit pěna Tato pěna je z počátku kalná, ale postupně dojde k jejímu vyčištění. Pokud není pěna úplně čirá, je potřeba vosk prohřívat dál. Kožené rukavice a hrnek s vodou jsou jako pojistka pro případ, že by nám chtěl vosk utéci z nádoby.
Po odstavení nádoby z kamen již stačí jen mírné zamíchání, aby pěna „spadla“ a povrch vosku byl úplně čistý. Není potřeba z povrchu vosku sbírat nějaký kal, v hladině vosku se vidíme jako v zrcadle. Veškeré nečistoty se přestěhují pod voskový koláč.
Není-li ve vosku parafin, nebo extrahovaný vosk, pak dojde skutečně k vyčištění vosku a jeho oddělení od nečistot. Nečistoty usazené pod voskem je možné odstranit i Vapko .
Co se děje při prohřívání vosku? Rozehřátý vosk je potřeba zahřát na nejvyšší teplotu, jaké je možné v otevřené nádobě na kamínkách dosáhnout, aniž by vosk překypěl. Maximálním zahřátím zřejmě dojde ke zmenšení objemu nečistot – ke zvýšení jejich specifické váhy. (tak nás to učili ve škole) Tím se zřejmě stane, že specifická váha přiměsi ve vosku je vyšší a Archemidův zákon zajistí rozdělení vosku a nečistot.
Malá rada
Chce-li si kterýkoli včelař zjistit jaké mezistěny dostal od výrobce, pak je to velmi jednouché. Není potřeba se obracet na nějakou laboratoř. Stačí si dát do malého hrnku 3 – 4 mezistěny a rozhřát je. Jsou-li z čistého vosku, pak se pod koláčem vosku neusadí žádné cizorodé látky. Je-li v nich ale parafín, nebo extrahovaný vosk, pak je nelze PŘEHLÉDNOUT!

Copyright © 2000 - 2023
Včelařství Josef Jaroš
Powered and created by
TELE3 s.r.o.
| XHTML 1.0 | CSS 2
Počet přístupů dnes: 25, celkem 164584 od 1.7.2010