03.08.2018 12:05
počet zobrazení: 272

Další omyl Dr. Ing. Fr. Kamlera?

V jisté době, kdy jsem byl zván do Nasavrk, jako Přednášející odborník se moje představy asi přesně nekryli s představami některých přednášejících. Přednášející v Nasavrkách zase dle mých představ tam není proto, aby posluchače dokonce zesměšňoval.
Když už se v Nasavrkách pár lidí sejde, pak by se asi měli pokusit o to, aby se snažili vzájemně obohatit. Monolog „moudrých“, mocných a do sebe zahleděných, zřejmě nemá smysl.
Napadlo mne, že vysvětlit společnosti včelařů, jak vyčistit vosk by mělo něco do sebe. S mým povídáním ale pan Kamler nesouhlasil a snažil se mne zesměšnit. Na vyčištění rozehřátého vosku prý stačí obyčejný „lantuch“, který zajistí pozvolné chladnutí vosku! To je ale OMYL.

Od 4.6.2010 je na mém webu článek o čištění vosku a dnes 24.7. v 11 hodin je na něm již 6 997 návštěv. Přesto si myslím, že by bylo dobré tuto záležitost oživit a přidat další obrázky.

Pozvolné chladnutí vosku nic NEŘEŠÍ. Je potřeba zasáhnout do samotné struktury rozehřátého vosku s nečistotami. Vosk rozhříván v nerezové nádobě ve vodě. Do jedné várky přijde á 8 plástů míry 37 x 30 – kvůli množství odpadu (košilek). Ostatní vosk, st. rámky již přehřáté a bez plodu, víčka a případně nějaké odřezky až do celkové váhy 4 – 5 kg vosku. K vylisování používám vyřazený vařák, který je ale schopen rozehřátý vosk vylisovat.

Nečistoty zůstanou v pytlíku a vosk vyteče do hliníkové uříznuté konve – původně na mléko. Do hliníkové konve se vejdou 2 popsané dávky a výsledkem je 8 – 10 kg vosku. Než se rozehřeje druhá várka, zůstane většinou prvá dávka tekutá. Čím je větší vrstva vosku, tím by měl být vosk čistší. Při vaření není potřeba sbírat pěnu ani bránit vosku v chladnutí. Důležité je lisování a opracování vosku mírným probubláním.

Důležité je opracování oním PROBUBLÁVÁNÍM.    Pomalé chladnutí nic neřeší. Důležité také je zajistit menší objem nečistot, a tím zvýšení jejich specifické váhy. Celý objem v nerezové nádobě musí být náležitě prohřát a po určitou dobu držen nad hladinou varu. Ono probublávání zřejmě zajistí zvýšení rozdílu specifických vah vosku a nečistot a tím jejich oddělení. Nečistoty nejsou smícháné s voskem. Po slití dvou várek je možné ještě slité množství zahřát a zkontrolovat probubláním, zda vznikající pěna je ČISTÁ.

Pro odstranění nečistot pod vychladnutým voskem používám vysokotlaký čistič. 150 – 160 atmosfér vosk neporuší, ale nečistoty spolehlivě odstraní. Obrázky jsou důkazem, že to perfektně funguje.

Popsaná metoda samozřejmě neřeší vyváření vosku stisknutím tlačítka, řeší ale spolehlivě jeho čistotu.

Na téma vosk by se daly napsat dlouhé statě o tom, jak jsme byli okrádání Předbojem i Včelpem. Rozehřátím mezistěn ze Včelpa i Stražiska bylo jasné, kdo nás včelaře podvádí a kdo nám dodává mezistěny, na nichž včely staví (Stražisko) Jak asi byla dělána účetní uzávěrka i kontroly ve Včelpu? Kolik jsem jen zažil nadávek i od samotných včelařů? „Špatný pták, který do vlastního hnízda…!“

Jako mladý kluk jsem posílal vosk Panu Oldřichu Habadovi z Černívska pošta a dráha Bělčice. Pan Habada mi ale oznámil, že pro stáří končí s výrobou mezistěn. Poslal jsem proto vosk do Předboje. To jsem ale dopadl!! Předboj ale nevyráběl jen mezistěny a za náš vosk (za svůj si můžu ručit!) si v zahraničí nakupoval stroje do svoji Dřevovýroby

Také nákupem akcií včelaři dopadl tak, jak dopadli!

Musím proto přes barieru let poděkovat Panu Habadovi za poctivou práci. Prvé mezistěny z Předboje jsem rozvařil a vosk prodal zpět do Předboje. To byl kšeft!! Moje včelaření ale „díky“ mezistěnám z Předboje zkrachovalo.

Měl bych asi stvořit pár řádků směrem ke Včelpu. Pan Margaritopoulos (snad jsem to napsal dobře) mi vyhrožoval soudem a zaplacením vysoké částky za pomluvu. Prý jsem poškodil jejich dobré jméno. Byl na to i termín, do kdy mám udělat nápravu! Fuj! Jakou nápravu? Nechal jsem to „plavat“. Pravda může být jen jedna. Do jednoho roku se nevejde 365 pravd a do roku přestupného ještě o jednu více.

My včelaři pracujeme pro společnost a společnost má povinnost se o nás postarat. Nestačí pouze citovat, co řekl Albert Einstein, jsou potřeba SKUTKY. Nechat včelaře v „rejži“ a doporučit nám abychom si mezistěny dělali sami je NESMYSL. Doba manufaktur je v nenávratnu. Nad manufakturou třeba v Prčici, (Promiňte!) poletí ve výšce 11 km dopravní letadlo rychlostí á 900 km/h a poveze třeba 200 lidí. V samotné manufaktuře na zemi se budou ale pracovníci manufaktury potit a domlouvat o tom, zda se mají o důležitý autokláv opřít pravým nebo levým kolenem….  Budou to vlastně CHUDÁCI, kterým SPOLEČNOST nezařídila výrobu mezistěn laciným a bezpečným velkovýrobním způsobem!

        Šup sem, šup tam        
        S náma už to nevyhrajou
        Šup sem, šup tam
        Mor plodu rád mám

20180727_133117_1.jpg


20180727_134942.jpg

20180727_141214.jpg
 
kvalitní serverhosting TELE3 s.r.o.

Copyright © 2000 - 2018 Včelařství Josef Jaroš
Powered and created by TELE3 s.r.o. | XHTML 1.0 | CSS 2
Počet přístupů dnes: 5, celkem 44169 od 1.7.2010